Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία-2 19-20
Οι 2 πρώτες ενότητες αφορούν σε νομοθεσία και συστήματα διαχείρισης & ασφάλειας τροφίμων & Haccp, οι 3 επόμενες στο κρέας, γάλα, ψάρια και η τελευταία στις χημικές-τοξικές ουσίες που απαντώνται στα τρόφιμα.
1. Εισαγωγή Νομοθεσίας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής για τον έλεγχο των τροφίμων (λευκή βίβλος, Codex alimentarius, πακέτο υγιεινής κοινοτικής νομοθεσίας, Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ελεγκτικοί μηχανισμοί & κεντρικές (και μη) αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα), όπως και της επισήμανσης επί της συσκευασίας & της διαφήμισης των τροφίμων.
2. Συστήματα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων & HACCP στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και Σχέσεις μεταξύ Συστημάτων ποιότητας, διαχείρισης & ασφάλειας, καθώς και GMP's-Κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής και GHP's-Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής / Good Hygiene Practices.
3. Κατηγορίες τροφίμων και υγιεινή τροφίμων & ζωοτροφών:
3α. Κρέας και προϊόντα Κρέατος
4. Γάλα & Γαλακτοκομικά προϊόντα (και αυγά)
5. Ιχθυηρά (Ψάρια-Οστρακοειδή)
6. Παράγοντες Τροφογενών Διαταραχών (Χημικές-Τοξικές ουσίες στα τρόφιμα).
α) Υγιεινή επιλεγμένων / ευπαθών τροφίμων (όστρακα, ξηροί καρποί, κουκιά, μπιζέλια, φασόλια, αμύγδαλα, πικροδάφνη, βολβοί πατάτας).
β) Επικίνδυνα μικρόβια τροφίμων (σαλμονέλλα, τριχινέλλα, ισταμίνη).
γ) Βακτηριακές τοξίνες (αλλαντίαση, λιστερίωση, χολέρα, σταφυλόκοκκος) και δηλητηριάσεις από μανιτάρια & τοξικώσεις από θαλασσινά.
δ) Παράγοντες τροφογενών διαταραχών: Χημικοί (φυσικές & πρόσθετες χημικές ουσίες) - Βιολογικοί (μυκοτοξίνες, θαλασσινά) - Ραδιενεργοί παράγοντες στα τρόφιμα.