Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής (ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ) (Χ. Κοτταρά)

Μέσα από το μάθημα Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποκτούν εξοικείωση  με σύνθετες έννοιες της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, και την κατανόηση και διαχείριση  των πολύπλοκων λογιστικών καταστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές/τριες στο τέλος της μαθησιακής διαδικασίας θα είναι ικανοί:

1.      Να διαχειρίζονται την αποτίμηση και απομείωση αξιών σύνθετων στοιχείων όπως για παράδειγμα παγίων και χρηματοοικονομικών μέσων.

2.      Να αντιλαμβάνονται πώς και γιατί οι διάφορες επιλογές λογιστικών μεθόδων έχουν συνέπειες στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και συμβάλλουν στη διαφοροποίησή τους.

3.      Να αξιολογούν και εκτιμούν την χρηματοοικονομική πορεία μιας επιχείρησης

Να συνεισφέρουν στη λήψη ορθολογικών διοικητικών αποφάσεων μέσω της συλλογής και σύνθεσης της απαιτούμενης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Εισαγωγή στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων (Δρόσος Δ.)

Η ανάγκη αναδιοργάνωσης των σύγχρονων επιχειρηματικών μονάδων, η συνεχής εξέλιξη των σύγχρονων επιστημών όπως της επιστήμης του Management και των υπολογιστών δημιουργεί σε έναν οργανισμό νέα δεδομένα ιδιαίτερα στον τομέα της οργάνωσης - διοίκησης. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της αγοράς το σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον επιβάλλει νέους τρόπους προσέγγισης τόσο στο πεδίο της οργάνωσης των επιχειρήσεων όσο και στο πεδίο της διοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολύπλοκοι στόχοι. Νέοι τρόποι προσέγγισης η επιτυχία των οποίον στηρίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματική οργάνωση και διοίκηση μιας επιχείρησης. 

Σκοπός του μαθήματος είναι να μυήσει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες της Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την εξοικείωσή τους με τη χρήση τεχνικών και εργαλείων για την εφαρμογή αυτών. 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: 

  1. Αξιολογήσει τη συμβολή της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε έναν οργανισμό .
  2. Περιγράψει τα στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  3. Αναλύσει τις επιπτώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στα πλαίσια της διοικητική διαχείριση ενός οργανισμού.
  4. Κατανοήσει το τι είναι ακριβώς η Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων  και ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ένα στέλεχος σε μια εταιρεία.
  5. Γνωρίζει τη σημασία του προγραμματισμού και του ελέγχου στο πλαίσιο ενός οργανισμού , καθώς και τα εργαλεία που απαιτούνται για να κάνουν αποτελεσματικά αυτά.
  6. Αναπτύξει μια συστηματική προσέγγιση για τον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών.
  7. Γνωρίζει για τις απαραίτητες επιχειρησιακές λειτουργίες που χρειάζονται για να διευθύνει μια επιτυχή επιχείρηση : το μάρκετινγκ , τα χρηματοοικονομικά /η λογιστική , η παραγωγή , οι πωλήσεις και οι ανθρώπινους πόρους.
  8. Αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες σε θέματα επικοινωνίας και ηγεσίας.

Εισαγωγή στην Πληροφορική & τον Προγ/μο Η/Υ (Χ. Κυτάγιας)

Lesson_LogoΤο μάθημα έχει σκοπό να εισάγει τους φοιτητές στο επιστημονικό πεδίο της πληροφορικής και της διαχείρισης πληροφοριών και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες στην ανάπτυξη προγραμμάτων μέσα από σύγχρονα προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Οι φοιτητές θα διδαχθούν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού μέσα από μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που συνδυάζει χαρακτηριστικά προγραμματισμού με αντικείμενα (object-oriented programming) και προγραμματισμού που καθοδηγείται από συμβάντα (event-driven programming) σε γραφικό περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη (graphical user interface). Ο απώτερος στόχος είναι οι φοιτητές να αντιληφθούν τις βασικές αρχές που διέπουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ένα πρόγραμμα αξιοποιεί τον Η/Υ μέσα στα πλαίσια της Διοίκησης ενός Οργανισμού.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα πρέπει να είναι ικανός:

  • Να περιγράφει τις γενικές εργασίες που περιλαμβάνει ο κύκλος ζωής λογισμικού και να διακρίνει το ρόλο της εργασίας του προγραμματισμού μέσα στον κύκλο αυτό
  • Να εξηγεί τη δομή ενός υπολογιστικού συστήματος και τη διαδικασία εκτέλεσης ενός προγράμματος από τον Η/Υ
  • Να εξηγεί πως κωδικοποιούνται και πως παριστάνονται τα δεδομένα σε έναν Η/Υ 
  • Να σχεδιάζει και  να αναπτύσσει μικρής κλίμακας προγράμματα για την επίλυση απλών πρακτικών προβλημάτων
  • Να διακρίνει το ρόλο που έχει το λειτουργικό τμήμα ενός προγράμματος από το τμήμα που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεσή του με τον χρήστη
  • Να χρησιμοποιεί έτοιμα αντικείμενα της γλώσσας προγραμματισμού και ιδιαίτερα τα αντικείμενα δημιουργίας γραφικής διασύνδεσης του χρήστη με την εφαρμογή
  • Να διαχειρίζεται σφάλματα που μπορεί να προκύψουν κατά το χρόνο εκτέλεσης της εφαρμογής

Οι Θεωρητικές διαλέξεις του μαθήματος πραγματοποιούνται κάθε 
Δευτέρα στις 15:00 - 18:00 (Α-Λ)
Δευτέρα στις 18:00 - 21:00 (Μ-Ω)